Till Skidspår.se »

Intervju med en vasaloppsveteran

Publicerad 24 augusti 2015


Intervju med Lennart Pettersson, vasaloppsveteran

Jag har lärt känna Lennart Pettersson genom andra skidåkare och hans närmaste grannar. Han har under 49 år åkt 51 gånger mellan Sälen och Mora. Vi träffas i hans hem i Gårdesta utanför Köping. Han har bott där sedan födseln i början av 1930-talet.

- Hur det kom sig att jag började åka skidor? Ja, det har jag ju gjort sedan jag var liten, från det att jag kunde gå. Jag är född här i stugan och mina äldre syskon åkte skidor.

Så småningom blev det nio barn i stugan. Äldste brodern Olle, tio år äldre än Lennart, drog igång den lokala skid- och orienteringsklubben och var ordförande i Hägersta GF i trettio år. Så det var självklart för Lennart att utöva båda idrotterna, vilket han fortsatt med i hela sitt liv. Sedan tidigt 1950-tal har det resulterat i 17 lag-DM på skidor och ett individuellt DM på 50 km, dessutom några medaljer på SM i skidorientering.


Lennart med sin 40-årsplakett från Vasaloppet

När Lennart växte upp fick han gå några kilometer till skolan, utom den gången då han fick låna cykel av en hantverkare, som kom till gården för ett uppdrag. När Lennart väl fått egen cykel och en av bröderna fått in honom på orienteringen, började han som 13-åring att tävla. Bröderna cyklade de in till Köping för att sedan ta bussen till tävlingsorten. Resorna gick till Norberg och andra orter i Västmanland och Dalarna.

Under 1960-talet gjorde Lennart sina bästa Vasalopp. 1965 blev det en 20:e-placering, ett av åren då Janne Stefansson vann. När Assar Rönnlund vann 1967 gjorde Lennart sitt bästa lopp någonsin, 14:e plats. En enda av de 51 gångerna har det inträffat att Lennart gått omkull i spåret. Det var strax efter Hökberg som han körde på en åkare som låg i spåret. Men det kom lägligt en man på en 4-hjuling och undrade om han behövde en ny stav. Jovisst, tyckte Lennart, som var närmast groggy efter kraschen. Mannen åkte och hämtade en stav åt honom och så fortsatte Lennart mot Mora. Han har fullföjt alla starter. Det verkar vara hans filosofi, att det man ger sig in på, det "ror man iland".

Vyerna strax före Oxbergskontrollen är den vackraste biten av Vasaloppet, menar Lennart. Utsikten över Oxbergssjön tycker han är betagande och det lyser om honom när han berättar om upplevelserna i spåret. "Man hinner gå igenom hela sitt liv", säger han med en ton av uppskattning. Han har njutit varje gång han närmat sig Oxberg och den där vyn.

Jag har en gång åkt jämsides med Lennart en bit ner emot Mångsbodarna. Närmare de åttio glider han med långa lugna diagonaltag både effektivare och fortare än många av oss andra som håller högre frekvens i diagonalen eller stakningen. Man avundas den teknik som tar honom så harmoniskt fram i spåret. Han är en rese bland veteranerna med de med gulbruna nummerlapparna, vilka skvallrar om rutin i skidspåren.

Jag frågar vad skidåkningen gett honom och han svarar spontant att träffa likasinnade. Det har gett honom en stor vänkrets, till stor del bestående av Vasaloppets veteraner, det vill säga de som åkt i minst 30 år. En annorlunda kontakt var en yngling i Lennarts skidklubb, som bad att få intervjua Lennart. Han skulle göra ett examensarbete i skolan om skidåkning och Lennart tyckte det var intressant och givande att prata om hur skidåkningen har utvecklats genom åren.

Skidåkningen har tagit Lennart ut i världen: han deltog i det första kinesiska Vasaloppet 2003 och i det amerikanska i Minnesota 2005. Och självklart följde hustru Maj med, hon som alltid mött vid målet i Mora. På dessa resor lärde de känna bland annat Daniel Tynell, Staffan Larsson och Henrik Eriksson, alla välmeriterade vasaloppsåkare. "Och trevligare människor finns inte", fyller Maj i.

En stor händelse var veteran-VM i Östersund på senare år. Men varmast berättar Lennart om det lokala Sockenrännet, som går mellan Odensvi och Munktorp. Det är hans hemtrakter och där blev han en gång tvåa efter en ålänning. Det ledde till vänskap, inbjudan till och besök på Åland hos vinnarens familj.

Till fotograferingen tar Lennart med mig in i trofé-rummet. Det vittnar om många lopp och om många framskjutna placeringar i både skidspår och orienteringsskogar. Stoltast är Lennart över den stora gyllene 40-årsplaketten från Vasaloppet och det är med den han vill fotograferas.

"Men nu har vi ju inte pratat nånting om skidspåren", säger Lennart. Han menar skidspår.se. Var de går känner han ju bättre till än de flesta så jag nämner att vi har koll på cirka 1500 skidanläggningar i landet och det gillar han. Vi är samstämmiga i att skidåkning och idrott i naturen ger ökat välbefinnande och bättre dagligt liv.

Detta svampår tar sig Lennart gärna ut i skogen runt det hem, i vilket han en gång föddes. Inom promenadavstånd har han rikligt med kantareller och blåbär. Naturen är hans naturliga hemvist, året om.

Intervjun gjord och inskickad av Kristian Sundström

exec time: 0.0082 sec